Teamontwikkeling

Onze effectiviteit en wijze van functioneren in een team zijn afhankelijk van zelfkennis en kennis van elkaar.

Zelfreflectie –> Zelfkennis –> Kennis van elkaar.

Zelfkennis bepaalt in feite de mate waarin we gehinderd worden door frustratie, irritatie, onrust en onzekerheid. 
Het enneagram vertelt ons op een verrijkende wijze wie we zijn, hoe we leren, denken, hoe we omgaan met elkaar, met conflicten; waar we bang voor zijn, wat ons motiveert, wat we van onszelf niet kennen of wat we niet willen weten. Bovendien maakt het ons duidelijk waaróm dat bij ons op díe manier werkt. Met een training met het enneagram kom je via zelfreflectie tot zelfinzicht en zelfkennis, elementen die zo belangrijk zijn voor het ontwikkelen van je eigen persoonlijkheid en van je team.

Teambuilding doe je met elkaar.

Wanneer we dit soort zaken in een twee- of driedaagse training met elkaar als collega’s kunnen bespreken, geeft dat mildheid en openheid naar elkaar. Lastige patronen en gewoonten worden opeens helder en er ontstaat de mogelijkheid de relaties, ook met anderen dan de aanwezige teamleden, eens van een andere kant te bekijken.

Een teamervaring met het Enneagram komt heel dichtbij. 
Het beklijft, je onthóudt het omdat het óók je eigen ontwikkeling stimuleert.
Het gaat immers over jezelf in contact met de ander. Ten aanzien van ‘Ik en de Ander’ is voor iedereen een boel te leren.

Hoe gaat zo’n training in zijn werk?

Teambuilding start bij ons met individuele diepte-interviews.
De deelnemers gaan dan al beseffen waarover het eigenlijk gaat: om sturing van jezelf, om verbetering van het contact met je collega’s, om kwalitatief effectiever functioneren in je eigen rol en functie, om je typisch persoonlijke bijdrage aan het team, enzovoort.

Voor de rest wordt het programma vooral op maat samengesteld.
We hebben veel ervaring en willen graag afgestemd en gevarieerd trainen.
Zo kunnen we bijvoorbeeld accenten leggen op het gebied van samenwerking, stijlen van leidinggeven, delegeren, omgaan met verandering en teleurstelling, elkaar aanspreken op verantwoordelijkheid, enzovoort.
Het arrangement kan in een dag en een avond: dan is het meer een incentive, met wat minder diepgang en zonder de door ons opgeleide acteurs.
Meestal vraagt men echter naar een tweedaagse, waarin ook kan worden toegekomen aan thema’s die op het werk spelen. Cases kunnen m.b.v. enneagramacteurs prachtig worden belicht en verhelderd. 
Zie daarover bijvoorbeeld mijn Engelstalig artikel (pdf). Ook is er dan wat meer ruimte voor actiemetaforen en andere zinvolle en leuke activiteiten die de teamontwikkeling bevorderen.
Vanzelfsprekend is een driedaagse training de beste optie.
De locatie is uiteraard naar keuze van de opdrachtgever. Wij kunnen op onze locatie aan het Havik 21 in Amersfoort uitstekend geheel verzorgde trainingen teamontwikkeling geven. Er is daar in die oude bakkerij plek voor velen.

Meer informatie?

Neem eens contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.
Vele organisaties gingen u voor.

Klik op enneagram voor meer informatie over dit instrument tot zelfkennis en teamontwikkeling.

Ga evt. terug naar organisatie-ontwikkeling of verder naar cultuurontwikkeling of visie/missieontwikkeling, of intervisie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.